Начало Архив на броевете 2013 БРОЙ № 5/2013 СЕЗИРАНЕ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ОТ ГРАЖДАНИТЕ?

СЕЗИРАНЕ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ОТ ГРАЖДАНИТЕ?

Български English

Автор

Радослава Янкулова

 

Анотация

Конституционният съд на Република България не може да бъде сезиран от граждани и юридически лица в случаите, когато са засегнати техни права. С това конституционното правосъдие на България принадлежи към онези конституционни модели (Франция, Италия, Португалия и др.), които не съдържат института на конституционната жалба, а индивидуалната закрила на правата се осъществява чрез разнообразен арсенал от правни средства и правомощия. Такова правомощие е контролът на законите за съответствието им с Конституцията. Този контрол се упражнява било като абстрактен, било като конкретен в рамките на висящо съдебно производство. Тук попада и едно рядко в сравнителен план правомощие за даване на задължително тълкуване на Конституцията.

При създаването на КРБ в 1990-1991 г. надделяват мнения да не се избързва с въвеждането на конституционната жалба, за да не се допусне затрупване на Конституционния съд с искания още в началото на работата му и превръщането му в своеобразно „Бюро жалби”.

В доктрината се води оживена дискусия свързана с бъдещо въвеждане на института у нас, като не липсват аргументи както „за”, така и „против”. В статията са посочени основните аргументи „за” и „против” и са разгледани моделите на конституционната жалба в Германия, Австрия и Испания, които са водещи и следвани при въвеждането на института в други страни. 

 

Ключови думи

конституционна жалба, Конституция, КРБ, Конституционен съд

Unlocked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта