Начало Архив на броевете 2013 БРОЙ № 7/2013 ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО – ПОНЯТИЕ, ХАРАКТЕРИСТИКА, СПЕЦИАЛНИ ХИПОТЕЗИ

ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО – ПОНЯТИЕ, ХАРАКТЕРИСТИКА, СПЕЦИАЛНИ ХИПОТЕЗИ

Български English

Автор

Д-р Николай Николов

 

Анотация

Институтът на преобразуването на незаконно придобито имущество е един от най-съществените компоненти в материята на гражданската конфискация, в частност в новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ).

Безпрепятственото циркулиране на незаконно имущество в оборота и възможността за неговото "избелване” чрез преминаването му през множество сделки е общественоопасно и засяга стабилността на гражданския оборот. Тази възможност се ограничава чрез института на преобразуване на това имущество.

Този режим определя изчерпателно основанията за преобразуване; забранява осъществяването им и допуска конфискация на преобразувано незаконно имущество. Практическите му измерения се състоят в това да бъдат блокирани, извадени от гражданския оборот и конфискувани в полза на държавата не само активите, придобити от престъпна/незаконна дейност, но и различните права, в които те се трансформират. В този смисъл разглежданият институт разширява значително материята на гражданската конфискация. Целта на института на преобразуването има и по-широки аспекти – да гарантира спазването на принципите на свободна стопанска инициатива и конкуренция, предвидени в чл. 19, ал. 1 от Конституцията.

В тази статия са разгледани понятието и общата характеристика на института. Предмет на специален анализ са новите материалноправни разпоредби за преобразуване (чл. 64-67 и 71 ЗОПДНПИ). Авторът се фокусирана върху различията на специалните хипотези с отменения режим за трансформация по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност и сложилата се съдебна практика по същия закон.

 

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта