Начало Архив на броевете 2013 БРОЙ № 7/2013 ПРОБЛЕМИ НА УРЕДБАТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА

ПРОБЛЕМИ НА УРЕДБАТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА

Български English

Автор

Бланка Витова

 

Анотация

В съвременното общество, в което се предлага голямо разнообразие от стоки и услуги, защитата на потребителите играе все по-важна роля. Тя обхваща широк спектър от дейности, като включва извършването на политики в различни сфери; съставянето на правни актове и доброволното спазване на стандарти от производителите на стоки и доставчиците на услуги.

Уредбата на Република Чехия, както в повечето посткомунистически страни, не предвиждаше мерки за борба с нелоялните търговски практики, които се появиха скоро след падането на комунистическия режим през 1989 г. По-късно Чешката република промени своята правна система в защита на потребителите главно поради задълженията, които произтичаха от присъединяването й към Европейския съюз през 2004 г. Защитата на потребителите от сключването на договори, които могат да имат тежки последици за тях, се разделя в чешката правна система на частноправна, предвидена от Гражданския и от Търговския кодекс, и на публичноправна защита (обхваната основно от Закона за защита на потребителите и други закони с второстепенно значение).

В статията са разгледани актуалните въпроси за защитата на потребителите в чешката правна система. Като по-важни за Чешката република могат да се посочат няколко проблема, свързани със защитата на по-слабата страна. Авторът акцентира на тези, които сериозно засягат потребителите. Проблемите са разделени в две групи. Първата група проблеми възникват от несъвършената законова уредба, причинена главно от неправилен превод и възприемане (транспониране) на директивите на ЕС във вътрешното право. Втората част на статията е посветена на практиката по прилагането на уредбата на защита на потребителите. Това са предимно нелоялните търговски практики при прехвърляне на недвижими имоти, по неустойките и обезщетенията за забава.

 

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта