Начало Архив на броевете 2013 БРОЙ № 10/2013 ПРЕЖИВЯВА ЛИ ИПОТЕКАТА ИМОТА, ВЪРХУ КОЙТО Е УЧРЕДЕНА?

ПРЕЖИВЯВА ЛИ ИПОТЕКАТА ИМОТА, ВЪРХУ КОЙТО Е УЧРЕДЕНА?

Български English

Автор

Стоян Ставру

 

Анотация

В статията са разгледани хипотезите на промяна в ипотекирания имот и начина, по който тази промяна се отразява върху предмета и върху съществуването на ипотечното право. Те са свързани с влизане в сила или с изменение на ПУП, който засяга ипотекирания имот: в първия случай ипотеката е учредена върху неурегулиран, а във втория – върху урегулиран недвижим имот.

В зависимост от естеството на предвидената в подробния устройствен план промяна авторът обособява няколко типични случая:

а)урегулиране на имота в същите граници;

б)промяна на границите на имота чрез прехвърляне на реални части от един имот към съседен поземлен имот;

в)обединяване на съседни имоти.

Предвид множеството въпроси в практиката, възникващи във връзка със съдбата на ипотечното право при промяна в ипотекирания имот, и с оглед на недостатъчната законодателна уредба, de lege ferenda авторът посочва необходимостта да се приемат изрични правила, които да уреждат правните последици от промените, извършвани в ипотекирания имот. Към настоящия момент тази уредба е непълна, откъдето идва и дискусионността на предлаганите разрешения, и разпокъсана – отговорите се извличат по тълкувателен път чрез систематичното тълкуване на разпоредби в няколко закона: ЗЗД, ЗС, ЗУТ, ЗКИР.

 

Ключови думи

ипотека, ипотекиран имот, подробен устройствен план, ПУП, урегулиран недвижим имот, неурегулиран недвижим имот, промяна на границите, обединяване на съседни имоти

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта