Начало Архив на броевете 2014 БРОЙ № 10/2014 ПРАВО НА ИЗКУПУВАНЕ И СЪПРУЖЕСКА ИМУЩЕСТВЕНА ОБЩНОСТ

ПРАВО НА ИЗКУПУВАНЕ И СЪПРУЖЕСКА ИМУЩЕСТВЕНА ОБЩНОСТ

Български English

Автор

Стоян Ставру

 

Анотация

Предмет на разглеждане в настоящата статия е прилагането на разпоредбата на чл. 33, ал. 2 ЗС (съответно чл. 66, ал. 1 ЗС) в случаите на чл. 21, ал. 1 СК. Пресечните точки в приложението на двете разпоредби, които поставят въпроси пред упражняването на правото на изкупуване, са следните:

- когато купувач на идеалната част е трето лице, което е сключило брак със съсобственик и в имуществените му отношения с неговия съпруг се прилага режим на СИО: в този случай продадената идеална част се придобива не само от третото лице, но и от неговия съпруг, който е съсобственик и спрямо когото по правило не намира приложение разпоредбата на чл. 33, ал. 2 ЗС. Основният въпрос тук е дали останалите съсобственици могат да изкупят идеалната част, придобита по силата на чл. 21, ал. 1 СК от съсобственика-съпруг на третото лице купувач;

- когато купувач на идеалната част е съсобственик, който е сключил брак с трето за съсобствеността лице и в имуществените му отношения с неговия съпруг се прилага режим на СИО: в този случай продадената идеална част се придобива не само от съсобственика, но и от трето лице, което не участва в съсобствеността и спрямо което по правило намира приложение разпоредбата на чл. 33, ал. 2 ЗС. Основният въпрос тук е дали съсобствениците могат да изкупят идеалната част, придобита по силата на чл. 21, ал. 1 СК от третото лице-съпруг на съсобственика купувач.

Дискусионни въпроси, включително в някои усложнени хипотези, възникват и при прилагането на чл. 66, ал. 1 ЗС. Една от тези хипотези е например продажбата на постройка-изключителна собственост на единия съпруг, когато земята е изключително притежание на другия съпруг, а в имуществените отношения между съпрузите се прилага режим на съпружеска имуществена общност. Основният въпрос тук е дали упражняването на правото на изкупуване от съпруга-собственик на земята, по отношение на съпруга-собственик на постройката и неговия купувач води до възникване на съпружеска имуществена общност.

 

Ключови думи

съсобственост, съпружеска имуществена общност, СИО, право на изкупуване

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта