Начало Архив на броевете 2015 БРОЙ № 3/2015 ЗА РАЗПИТА НА АНОНИМНИТЕ СВИДЕТЕЛИ ПО НПК (ЧАСТ 2)

ЗА РАЗПИТА НА АНОНИМНИТЕ СВИДЕТЕЛИ ПО НПК (ЧАСТ 2)

Български English

Автор

Д-р Десислава Петрова, прокурор в СРП

 

Анотация

Динамиката и постоянното развитие на престъпността налагат използването на специфични методи и средства за борба с нея. Сред арсенала от такива методи и средства достойно място заемат свидетелите със запазена в тайна самоличност и служителите под прикритие.

У нас с термина „анонимни свидетели“ се борави, за да се обозначат само свидетелите с тайна самоличност. Но в практиката на Европейския съд по правата на човека и свидетелите с тайна самоличност, и агентите (служителите) под прикритие се разглеждат като анонимни свидетели. Затова в настоящата статия и двете категории свидетели ще бъдат обозначени с понятието „анонимни свидетели“.

Множество са въпросите, които повдигат институтите на анонимните свидетели, но тук ще бъдат разгледани главно тези от тях, които се отнасят до особеностите при разпита на свидетеля с тайна самоличност и служителя под прикритие, като останалите въпроси ще бъдат обсъдени по-общо и доколкото това е необходимо, за да се проследи връзката им с разпита на свидетеля.

 

Ключови думи

свидетел с тайна самоличност, служител под прикритие, защита разпит, показания, справедлив процес

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта