Начало Архив на броевете 2016 БРОЙ № 7/2016 НОВАТА ПРАВНА УРЕДБА НА ФИНАНСОВАТА КОМПЕНСАЦИЯ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

НОВАТА ПРАВНА УРЕДБА НА ФИНАНСОВАТА КОМПЕНСАЦИЯ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Български English

Автор

Проф. д-р Поля Голева

 

Анотация

Със Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане и финансова компенсация  на пострадали от престъпления (ДВ, бр. 51 от 5 юли 2016 г.) се извърши промяна, насочена към усъвършенстване на Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления, която промяна в голяма степен е наложена от необходимостта да се имплементират препоръките на Директива 2012/29/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2012 г. за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления и за замяна на Рамково решение 2001/220/ПВР на Съвета.

Според мотивите на закона конкретните му цели са свързани с подобряване информираността на пострадалите за правата им по този закон, с осигуряването на безплатен достъп за всички пострадали от престъпления от общ характер до организации, оказващи безплатна психологическа консултация и практическа помощ, с разширяване кръга на тежките умишлени престъпления, за които е предвидена финансова компенсация от държавата, с подобряване ефективността на схемата за финансова компенсация, по-конкретно в случаите, когато тя се предоставя за издръжка на лица, ненавършили пълнолетие, както и с регламентиране на взаимодействието на държавата с неправителствените организации, оказващи безплатна психологическа консултация и практическа помощ на пострадалите от престъпления.

В настоящето изложение авторът се спира на една от многобройните мерки за подпомагане на пострадали от престъпление – на финансовата компенсация и на новите моменти, които въвежда законът в усъвършенствуването на правния й режим.

 

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта