Начало Архив на броевете 2012 БРОЙ № 1/2012 ЕДНО СРЕДСТВО ЗА БОРБА С КОМПЮТЪРНОТО ПИРАТСТВО - ТЕОРИЯ ЗА СЕЛЕКТИВНО НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ

ЕДНО СРЕДСТВО ЗА БОРБА С КОМПЮТЪРНОТО ПИРАТСТВО - ТЕОРИЯ ЗА СЕЛЕКТИВНО НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ

Български English

Автор

Петър Петров (съдия)

 

Анотация

 В статията е разгледана борбата с компютърното пиратство в международен план, като е съпоставена с наказателния инструмент за борба с компютърното пиратство в България.

Като са отчетени особеностите на българските торенти, авторът разглежда възможността за приложение на теорията за селективното наказателно преследване като ефективно средство срещу интернет пиратството.

Целта на автора е да обоснове нуждата от намесата на Държавата със средствата на наказателната репресия в отношенията между авторите и нарушителите на техните права чрез компютърното пиратство. Тъй като съществената част от компютърното пиратство сега се извършва с използване на р2р-технология и най-вече - чрез торент споделяне, акцентът е насочен към този вид дейност. Основната идея е, че такава намеса е крайно необходима, възможна и оправдана от политическа, икономическа и социална гледна точка. В статията са използвани данни от авторско изследване на три от най-известните български торент сайта - zamunda.net, arenabg.com и p2pbg.com, с цел аргументиране на посочената теза.

 

Ключови думи

компютърно пиратство, торент, селективно наказателно преследване

Unlocked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта