Начало Архив на броевете 2017 БРОЙ № 3/2017 КОМАНДИРОВАНЕ В РАМКИТЕ НА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГИ ОТ БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛИ

КОМАНДИРОВАНЕ В РАМКИТЕ НА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГИ ОТ БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛИ

Български English

Автор

Ненко Салчев

 

Анотация

Икономиката на България има все по-тясна интеграция с тази на ЕС, поради което се забелязва значително увеличение на командироването на работници и служители от български работодатели в други държави членки. Правилното разбиране на законодателството в тази насока е от съществено значение за предприятията, които по този начин ще могат да се конкурират на общия пазар. Последните изменения на Кодекса на труда имат за цел регулация на режима на командироването по начин, който ще отговаря на изискванията на ЕС.

          С новите изменения на Кодекса на труда от декември 2016 г. се приеха промени в режима на командироването в българското законодателство. С промените се отмениха текстовете на чл. 121, ал. 3, 4 и 5 от КТ, които уреждаха по неясен начин командироването в рамките на предоставяне на услуги и създаваха затруднения в практиката. С новоприетият текст на чл. 121а КТ се транспонира изцяло законодателството на ЕС относно командироването на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги. Това налага разясняване на различните режими на командироване и изясняване на понятията използвани от законодателя в тази връзка.

 

Unlocked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта