Home Archive 2012 ISSUE № 10/2012 ДИХОТОМНАТА ПРИРОДА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДОГОВОР ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПРЕГОВОРИ

ДИХОТОМНАТА ПРИРОДА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДОГОВОР ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПРЕГОВОРИ

Български English

Author

Asst. Prof. Mira Kaneva

 

Annotation

От теоретична гледна точка, настоящият анализ се съсредоточава върху новите нормативни подходи, които поставят някои етични въпроси за уместността и легитимността на дадени форми на регулиране на международните отношения отвъд позитивисткото обяснение. От методологична гледна точка, се прилагат както дескриптивни методи, така и качествени методи на емпирично изследване в исторически контекст, с прескриптивни амбиции за изводи за приложимост.

Перспективата на статията е изложена в два плана. В близък план, това е опознаването на двояката същност на договорните норми в рамките на международните преговори, в които те неусетно се явяват отражение на процесите на социално учене, протичащи между страните. В далечен план, това е миналият опит от преговори по сключването на международен акт - въплъщение на „мекото право" и извлечените поуки за „граничността" на процеса и на резултата от предоговарянето на норми. 

 

Keywords

международен договор, международни отношения, международни преговори, меко право

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map