Home Archive 2012 ISSUE № 10/2012 ПРИЗОВАВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ УЧРЕЖДЕНИЯ И ОБЩИНИ В ГРАЖДАНСКИЯ ПРОЦЕС

ПРИЗОВАВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ УЧРЕЖДЕНИЯ И ОБЩИНИ В ГРАЖДАНСКИЯ ПРОЦЕС

Български English

Author

Ivan Georgiev

 

Annotation

Държавните учреждения и общините са едни от най-често срещаните страни в съдебните производства, и като такива, същите са адресати на съобщенията и призовките, които им се изпращат от съдилищата. Активното участие на тези субекти в процеса е дало основание на законодателя да въведе изрични изисквания спрямо общините и държавните учреждения по отношение организацията по получаване на съдебни книжа - чл. 52 от Гражданския процесуален кодекс.

Общината е юридическо лице, основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление - чл. 136 от Конституцията на Република България. Наличието на специална разпоредба за връчване на книжа на общините и държавните учреждения, означава, че правилата за призоваване са специални и следва да се разглеждат отделно от тези за търговците и другите юридически лица.

Новата уредба предизвиква и противоречиво разрешаване на голяма част от поставените пред практиката въпроси. Настоящата статия е посветена именно на възникналите спорни моменти, относно:

  • служителя, отговорен за получаването на призовки;
  • момента на получаване на съобщението;
  • отговорността при неосигуряване на служител;
  • съдебния адресат.

Целта на настоящия материал е да маркира спорните въпроси и да предложи разрешение, стъпващо върху новото процесуално законодателство.

 

Keywords

държавни учреждения, общини, призоваване, граждански процес, адресат, съобщения, призовки, съдебни книжа, чл. 52 ГПК

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map