Home Archive 2013 ISSUE № 6/2013 НАСЛЕДЯВАНЕТО И ДЪРЖАВАТА

НАСЛЕДЯВАНЕТО И ДЪРЖАВАТА

Български English

Author

Chief Asst. Prof. Veselin Petrov

 

Annotation

Наследяването е преминаване на имуществото на починалия към други – едно или няколко лица. Затова то се определя като правоприемство. Обикновено когато се говори за правоприемството поради смърт, се посочва и държавата. Два текста на Закона за наследството (ЗН) дават основание за това.

Първо, чл. 11 ЗН, който казва, че: “Когато няма лица, които могат да наследяват съгласно предходните членове, или когато всички наследници се откажат от наследството, или изгубят правото да го приемат, наследството се получава от държавата...”. Разпоредбата е включена в глава втора “Наследство по закон”. Хипотезата е откриване на наследство, което остава „вакантно” – т.е. няма наследници.

Второ, чл. 61, ал. 2 ЗН, който установява изключение от принципа на неограничената отговорност на наследниците. Държавата приема “наследството само по опис”. Последицата от това е, че тя носи отговорност за задълженията на наследодателя само до размера на полученото наследство (чл. 60, ал. 2 ЗН).

В статията е разгледан въпросът в какво качество държавата придобива имуществото на починалия, когато няма наследници по закон и наследници по завещание. Дали тя получава имуществото по силата на своя imperium или като наследник. Въпросът е свързан и с пределите на отговорността на държавата (чл. 60, ал. 2 ЗН).

 

Keywords

наследяване, Закон за наследството, правоприемство поради смърт, чл. 11 ЗН, чл. 61 ЗН, наследяване от държавата, наследник, наследство, приемане на наследството по опис

Unlocked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map