Home Archive 2013 ISSUE № 7/2013 СПИРАНЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ПРОИЗВОДСТВО ПОРАДИ ОБРАЗУВАНО ТЪЛКУВАТЕЛНО ДЕЛО ПРЕД ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД

СПИРАНЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ПРОИЗВОДСТВО ПОРАДИ ОБРАЗУВАНО ТЪЛКУВАТЕЛНО ДЕЛО ПРЕД ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД

Български English

Author

Ivan Georgiev

 

Annotation

Философията на новия Граждански процесуален кодекс (ГПК) въведе идеята за създаването на последователна и предвидима съдебна практика. Вече е уредена и нарочна процедура, посредством която противоречивите произнасяния по един и същ процесуалноправен или материалноправен въпрос следва да доведат до образуването на тълкувателно дело.

Съобразно разпоредбата на чл. 292 ГПК при противоречиво разрешавани въпроси от Върховния касационен съд (ВКС) съставът предлага на общото събрание да постанови тълкувателно решение, като спира производството по делото. Според чл. 124 от Конституцията на Република БългарияВКС осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища. Дадените разрешения, обективирани в тълкувателни решения, са задължителни за органите на съдебната и изпълнителната власт, за органите на местното самоуправление, както и за всички органи, които издават административни актове – чл. 130, ал. 2 от Закона за съдебната власт.

Към настоящия момент броят на образуваните пред ВКС тълкувателни дела може да бъде сравнен с висящите производства пред средно натоварен съд в страната. Почти всяка седмица състави на ВКС отправят предложения до съответната колегия за образуване на ново тълкувателно дело. В същото време пред инстанционните съдилища се поставят на обсъждане въпроси, които са част от предмета на тълкувателното дело.

В този случай практиката използва два различни подхода:

- част от съдилищата спират производството по делото на основание чл. 229, ал. 1, т. 4 ГПК, като приемат, че следва да се изчака постановяването на тълкувателно решение, доколкото последното ще има значение за правилното решаване на конкретно образуваното гражданско дело;

- други съдебни състави обаче приемат, че не е налице основание за спиране на производството, доколкото тълкувателните дела дават принципно разрешение на спорни правни въпроси и не касаят конкретиката на казуса, който стои за разглеждане.

Настоящото кратко изследване има за цел да даде отговор на спорния и интересен въпрос доколко е допустимо да бъде спирано съдебно производство поради висящо тълкувателно дело.

 

Unlocked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map