Home Archive 2013 ISSUE № 10/2013 ПРЕЖИВЯВА ЛИ ИПОТЕКАТА ИМОТА, ВЪРХУ КОЙТО Е УЧРЕДЕНА?

ПРЕЖИВЯВА ЛИ ИПОТЕКАТА ИМОТА, ВЪРХУ КОЙТО Е УЧРЕДЕНА?

Български English

Author

Stoyan Stavru

 

Annotation

В статията са разгледани хипотезите на промяна в ипотекирания имот и начина, по който тази промяна се отразява върху предмета и върху съществуването на ипотечното право. Те са свързани с влизане в сила или с изменение на ПУП, който засяга ипотекирания имот: в първия случай ипотеката е учредена върху неурегулиран, а във втория – върху урегулиран недвижим имот.

В зависимост от естеството на предвидената в подробния устройствен план промяна авторът обособява няколко типични случая:

а)урегулиране на имота в същите граници;

б)промяна на границите на имота чрез прехвърляне на реални части от един имот към съседен поземлен имот;

в)обединяване на съседни имоти.

Предвид множеството въпроси в практиката, възникващи във връзка със съдбата на ипотечното право при промяна в ипотекирания имот, и с оглед на недостатъчната законодателна уредба, de lege ferenda авторът посочва необходимостта да се приемат изрични правила, които да уреждат правните последици от промените, извършвани в ипотекирания имот. Към настоящия момент тази уредба е непълна, откъдето идва и дискусионността на предлаганите разрешения, и разпокъсана – отговорите се извличат по тълкувателен път чрез систематичното тълкуване на разпоредби в няколко закона: ЗЗД, ЗС, ЗУТ, ЗКИР.

 

Keywords

ипотека, ипотекиран имот, подробен устройствен план, ПУП, урегулиран недвижим имот, неурегулиран недвижим имот, промяна на границите, обединяване на съседни имоти

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map