Home Archive 2013 ISSUE № 10/2013 ЗАЩИТИМОСТ НА ПРАВОТО НА НЕДИСКРИМИНАЦИЯ

ЗАЩИТИМОСТ НА ПРАВОТО НА НЕДИСКРИМИНАЦИЯ

Български English

Author

Atanas Ivanov, Doctor of Law (Civil Procedure), Judge, Assoc. Prof. Manol Stanin, PhD

 

Annotation

Конституцията на Република България, в разпоредбата на чл. 6, установява гаранцията за недискриминация - всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права, като всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Този конституционно закрепен принцип е продължение на задължението на държавата, което произтича от Устава на ООН и на Всеобщата декларация за правата на човека, за съблюдаване и защита на международно признатите права.

При упражняването и защитата на предвидените в Конституцията и законите на Република България права и свободи е регламентирана общоприложима забрана за дискриминация.

            Целта на настоящата статия е да изясни правната същност и да проследи защитимостта на правото на недискриминация. Предмет на изследване е редът за защита правата и интересите на засегнатите от дискриминация лица.

 

Keywords

дискриминация, право на недискриминация, защита

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map