Home Archive 2013 ISSUE № 10/2013 ВРЪЩАНЕ ОТ ВЪЗЗИВНИЯ СЪД НА ДЕЛОТО ЗА НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ПРОКУРОРА

ВРЪЩАНЕ ОТ ВЪЗЗИВНИЯ СЪД НА ДЕЛОТО ЗА НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ПРОКУРОРА

Български English

Author

Assoc. Prof. Georgi Mitov, PhD

 

Annotation

Статията разглежда правомощието на въззивния съд по чл. 335, ал.1, т. 1 НПК да върне делото на прокурора от въззивната инстанция когато са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуални правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия и неговия защитник, приложението на забраната за reformatio in pejus във въззивната инстанция и при новото разглеждане на делото на досъдебното производство, както и противоречието му с действащата концепция за централното място на съдебното производство и разглеждането и решаването на делата в разумен срок.

Връщането на делото на прокурора от въззивния съд създава труднорешими проблеми при повторното разглеждане на делото на досъдебното производство и в първата инстанция и не гарантира в по-голяма степен защита на правата на обвиняемия и ефективното упражняване на правото му на защита. Съдебното производство и в частност първата инстанция е достатъчна гаранция за защитата на правата и свободите на гражданите и ефективно и пълноценно упражняване на правото им на защита и то „компенсира” допуснатите на досъдебното производство съществени процесуални нарушения.

De lege ferendaтова правомощие на въззивния съд следва да отпадане.

 

Keywords

връщане на делото на прокурора, контролно-отменителни правомощия, забрана за влошаване на положението на подсъдимия, централно място на съдебното производство, разглеждане и решаване на делата в разумен срок

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map