Home Archive 2014 ISSUE № 1/2014 ОТНОСНО ПРОМЯНАТА В МЕСТНАТА ПОДСЪДНОСТ ПРИ СЪДЕБНОТО ОСПОРВАНЕ НА ЕКСПЕРТНИТЕ РЕШЕНИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА ЕКСПЕРТНА ЛЕКАРСКА КОМИСИЯ

ОТНОСНО ПРОМЯНАТА В МЕСТНАТА ПОДСЪДНОСТ ПРИ СЪДЕБНОТО ОСПОРВАНЕ НА ЕКСПЕРТНИТЕ РЕШЕНИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА ЕКСПЕРТНА ЛЕКАРСКА КОМИСИЯ

Български English

Author

Assoc. Prof. Ivaylo Staykov, PhD

 

Annotation

В началото на декември 2013 г. законодателят направи съществена промяна в правната уредба на местната подсъдност по административни дела. С приетия на 20 ноември 2013 г. Закон за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (обн. ДВ, бр. 104 от 2013 г.), беше изменен чл. 133 АПК и в тази връзка създадена нова т. 1а в § 1 от ДР на АПК.

С § 4 от ПЗР на ЗИДАПК беше изменен чл. 112, ал. 1, т. 4 ЗЗдр, като се регламентира, че експертните решения на Националната експертна лекарска комисия вече ще се оспорват пред административния съд, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес на жалбоподателя, а не както беше досега – пред Административния съд – град София.

В статията е направен научен анализ на извършената законодателна промяна относно местната подсъдност при съдебното оспорване на актовете на органите на медицинската експертиза, а именно на експертните решения на Националната експертна лекарска комисия, като е разгледана и правната същност и социално-правното значение на актовете на органите на медицинската експертиза, както и историческото развитие на правната уредба на съдебното оспорване на тези актове.

 

Keywords

медицинската експертиза, актовете на органите на медицинската експертиза, НЕЛК, експертни решения, местна подсъдност

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map