Home Archive 2014 ISSUE № 4/2014 ВЪПРОСИ НА ОРГАННОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО (В СВЕТЛИНАТА НА Т. 1 ОТ ТР № 3/2013 Г. НА ВКС, ОСГТК)

ВЪПРОСИ НА ОРГАННОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО (В СВЕТЛИНАТА НА Т. 1 ОТ ТР № 3/2013 Г. НА ВКС, ОСГТК)

Български English

Author

Ivo Dachev, PhD

 

Annotation

На 15 ноември 2013 г. бе прието Тълкувателно решение № 3/2013 г. на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегия на ВКС, с което се дадоха разяснения по някои въпроси на органното представителство предвид констатираната противоречива практика на съдилищата. Решението е подписано с особено мнение от 26 съдии (от общо 61), което обстоятелство сочи красноречиво на същественото разногласие в становищата на магистратите в най-висшата съдебна инстанция. Същевременно дадените отговори бяха посрещнати с противоречиви настроения – от пълно одобрение, през споделяне с някои резерви, до пълно неодобрение. Изложените съображения в мотивите на решението и в особените мнения, от своя страна, провокираха подлагането им на тълкуване от практикуващите юристи, при което на свой ред се поставиха още ред въпроси. Всичко това налага да бъдат потърсени аргументи от правната теория, именно това е целта и на настоящата статия.

 

Keywords

представителство, органно представителство, представителство на търговското дружество, ООД, решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти, ограниченията на представителната власт на управителния орган, оттегляне на овластяването

Unlocked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map