Home Archive 2014 ISSUE № 6/2014 ОСОБЕНОСТИ ПРИ НАСЛЕДЯВАНЕТО СПОРЕД УСТАВА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

ОСОБЕНОСТИ ПРИ НАСЛЕДЯВАНЕТО СПОРЕД УСТАВА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Български English

Author

Prof. Simeon Tasev, PhD

 

Annotation

Съгласно чл. 13, ал. 2 на Конституцията на Република България и чл. 4, ал. 1 и 2 на Закона за вероизповеданията религиозните институции са отделени от държавата. Недопустима е държавна намеса във вътрешната организация на религиозните общности и религиозните институции.

С оглед на това от особено значение е въпросът за съотношението между каноничното и светското право в областта на наследяването, както и по отношение на вписванията на недвижими имоти – църковна собственост.

В случаите на наследяване на лица, които са приели свещенически сан, се прилагат правилата на Закона за наследството и при тях не важат ограниченията, установени в Устава на Българската православна църква.

С особена важност е въпросът за положението на имуществото (недвижим имот и движими вещи), придобито от лицата с духовно звание: Българският патриарх, епархийските митрополити, епископите, монасите и монахините (чл. 222, ал. 2 УБПЦ), в случай на тяхната смърт. Литургическите принадлежности при смърт на тези лица остават на Българската православна църква – Българската патриаршия, съответно на митрополията или манастира (§ 4 ПЗР УБПЦ).

В Устава на Българската православна църква - не е уреден изрично въпросът могат ли тези духовници да се разпореждат приживе или при случай на смърт с придобитото от тях имущество, докато са на служба в църквата и може ли това имущество да се наследява от техни близки – родители, съответно братя и сестри.

Въпросите в настоящата статия имат за цел да поставят на обсъждане отделни проблеми с оглед на евентуално бъдещо изменение и допълнение на Устава.

 

Keywords

наследяване, наследство, завещание, Българска православна църква, разпореждане

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map