Home Archive 2014 ISSUE № 6/2014 ОСОБЕНОСТИ НА ПРАВОПРИЕМСТВОТО ВЪВ ВЗЕМАНИЯ И В ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПРИ ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ТЪРГОВСКО ПРЕДПРИЯТИЕ

ОСОБЕНОСТИ НА ПРАВОПРИЕМСТВОТО ВЪВ ВЗЕМАНИЯ И В ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПРИ ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ТЪРГОВСКО ПРЕДПРИЯТИЕ

Български English

Author

Stoyan Stavru

 

Annotation

Конкретният въпрос, върху който се спира настоящото изложение, е въпросът за ефекта от сключването на договор по чл. 15 ТЗ за включените в състава на търговското предприятие вземания – вземания на отчуждителя към трети лица (активи на търговското предприятие) и вземания на трети лица към отчуждителя (пасиви на търговското предприятие).

Възникващите въпроси ще бъдат разгледани през призмата на конкретната хипотеза на прехвърляне на търговско предприятие, част от което е договор за наем, по който отчуждителят се явява наемател. Прехвърлянето на търговското предприятие в този случай включва и прехвърляне на наемното правоотношение като съвкупност от взаимно свързани права и задължения. Разбира се, направените изводи могат да бъдат приложени и в други конкретни случаи, но за целите на практическото демонстриране на важността на поставените въпроси изложението изхожда от посочения конкретен пример.

 

Keywords

прехвърляне на търговско предприятие, търговско право, Търговски закон, договор за наем

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map