Home Archive 2014 ISSUE № 6/2014 НЯКОИ АСПЕКТИ НА ДОКАЗВАНЕТО НА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТТА

НЯКОИ АСПЕКТИ НА ДОКАЗВАНЕТО НА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТТА

Български English

Author

Neli Madanska PhD

 

Annotation

Доказването на неплатежоспособността е част от процеса по установяване на предпоставките на търговската несъстоятелност и в тази връзка е въпрос на основателност на молбата по чл. 625 ТЗ. Практиката показва, че именно във фазата по разглеждане на молбата за откриване на производство по несъстоятелност се концентрират усложнения от материалноправно и процесуално естество, които се отразяват върху условията, при които се открива производството, и върху шансовете то да постигне целта си за справедливо удовлетворяване на кредиторите и при възможност запазване на предприятието на длъжника.

В противовес на съдебната практика, която се обогатява ритмично и системно с нови произнасяния на съда по конкретни казуси, в съвременната доктрина въпросът за неплатежоспособността е разглеждан на макрониво, без по-детайлно изследване на доказателствата и доказателствените средства, чрез които неплатежоспособността се установява. Обяснение за този феномен би могло да се намери и в обстоятелството, че от приемането на част четвърта на ТЗ, „Несъстоятелност”, дефиницията на неплатежоспособността се е променяла пет пъти, като в отделни случаи законодателната намеса е била свързана с цялостна промяна на модела. Подобна колебливост на уредбата не стимулира трайни теоретични изводи. Настоящата статия си поставя за цел да потърси смисъла на дефиницията на неплатежоспособността, съдържаща се в действащата редакция на ТЗ, да обсъди актуалната съдебна практика и изведе, доколкото е възможно, общи стандарти за доказването на материалноправната предпоставка на несъстоятелността.

 

Keywords

несъстоятелност, доказване на неплатежоспособността, предпоставки на търговската несъстоятелност, Търговски закон, производство по несъстоятелност

Unlocked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map