Home Archive 2014 ISSUE № 6/2014 КОМПЕТЕНТНОСТ НА СЪДИЛИЩАТА ВЪВ ВРЪЗКА С НАДЛЕЖНОТО АДМИНИСТРИРАНЕ НА ВЪЗЗИВНИТЕ ЖАЛБИ

КОМПЕТЕНТНОСТ НА СЪДИЛИЩАТА ВЪВ ВРЪЗКА С НАДЛЕЖНОТО АДМИНИСТРИРАНЕ НА ВЪЗЗИВНИТЕ ЖАЛБИ

Български English

Author

Ivan Georgiev

 

Annotation

Проблемът с надлежното администриране на въззивните жалби е сравнително подробно уреден в Гражданския процесуален кодекс. Въпреки това практиката на съдилищата не е последователна относно това кой съд следва да извърши необходимите процесуални действия (събиране на държавна такса, размяна на книжа, представяне на пълномощно за наличие на представителна власт на процесуалния представител и т.н.), когато нередовността на жалбата бъде констатирана от въззивната инстанция.

За да „онагледи“ проблема, авторът дава следния пример: при проверка на подадената жалба въззивната инстанция констатира, че по делото не е събрана дължимата държавна такса в пълен размер. В този случай подходите са два. Част от въззивните съдилища решават, че сами ще отстранят тази нередовност, като оставят без движение въззивната жалба. В преобладаващата практика обаче е налице различно разрешение – въззивното производство се прекратява и делото се връща на първостепенния съд за извършване на процесуалните действия.

Въпросът за надлежното администриране на въззивните жалби е не само технически и последиците от възприемането на едната или другата теза не са едни и същи. Постановеното наскоро тълкувателно решение по въпросите на въззивното производство (ТР № 1/2013 г. от 09.12.2013 г. по тълк. д. № 1/2013 г., ОСГТК на ВКС) накратко засегна правомощията по администриране на жалби от въззивната инстанция, но касаеше единствено проблемите на касационните жалби и на състава, в който същите следва да се връщат при неизпълнение на указанията за отстраняване на нередовностите.

Интересен е и въпросът доколко може да е налице спор между съдилищата относно родовата подсъдност за администрирането на въззивните жалби.

Именно на посочените спорни проблеми е посветена настоящата статия.

 

Keywords

администриране на жалби, въззивно производство, въззивни жалби, родова подсъдност

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map