Home Archive 2014 ISSUE № 7/2014 АРБИТРАЖНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ И НЕГОВАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

АРБИТРАЖНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ И НЕГОВАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

Български English

Author

Prof. Ognyan Stamboliev, PhD, Chief Asst. Prof. Aleksandar Katzarski

 

Annotation

Въпросите на арбитражното споразумение и неговата действителност отново са актуални в съвременна България. Реформата в държавното правосъдие все още не е завършена и въпреки в значителна степен успешния опит за ускоряване и бързо приключване на гражданските дела в държавните съдилища едно гражданско дело изисква поне тригодишно технологично време, за да завърши с влязло в сила решение.

Арбитражните съдилища предлагат една значително по-бърза процедура. Предимството не може да бъде пренебрегнато на фона на все още съществуващата взаимна задлъжнялост на търговците, при която се стига до ефекта на доминото – определен търговец не плаща на друг, защото самият той има вземане към трети и т.н. Бързината в производството, макар и да не е в състояние да реши кардинално подобни проблеми, поне може да отстрани част от тях.

Второ предимство на арбитража е относително достъпната от гледна точка на финанси арбитражна процедура и въведената в повечето тарифи на арбитражите пропорционално спадаща арбитражна такса. Преди време съществуваше идея за пропорционално спадащи държавни такси в съдилищата, но тя си остана нереализирана и понякога търсещите защита се виждаха принудени да предявяват частични искове поради невъзможност да платят държавната такса за цялото си вземане.

Най-малкото поради посочените по-горе две причини арбитражът е привлекателен, което от своя страна налага да се върнем към арбитражното споразумение като предпоставка за разглеждането на гражданския спор от арбитраж и за постановяване на действително арбитражно решение.

 

Keywords

арбитраж, арбитражно споразумение, действителност на арбитражното споразумение

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map