Home Archive 2014 ISSUE № 8/2014 ТРАНСФОРМАЦИЯ НА ОСИНОВИТЕЛНОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ

ТРАНСФОРМАЦИЯ НА ОСИНОВИТЕЛНОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ

Български English

Author

Ivan Georgiev, Krasimir Tenev

 

Annotation

Делата за допускане на осиновяване се разглеждат в рамките на двуинстанционно производство без възможност за допускане на касационно обжалване. Тази особеност не дава възможност на върховната съдебна инстанция – Върховният касационен съд, да използва правомощията си по реда на чл. 291 от Гражданския процесуален кодекс и да уеднакви практиката по противоречиво разрешаваните въпроси в материята на осиновяването. Именно на един такъв актуален проблем е посветена и настоящата статия.

            Проблемът:

            Напоследък в практиката на съдилищата се поставя на разглеждане въпросът за допустимост на преминаването от непълно към пълно осиновяване – трансформация на осиновителното правоотношение от един в друг вид. В теоретичен план след приемането на новия СК този въпрос също не е разискван. Това налага поставянето на проблема на теоретично ниво и критичен анализ на съществуващата съдебна практика на инстанционните съдилища с разглеждане на всички застъпени аргументи в полза и срещу допускането на подобна трансформация.

 

Keywords

осиновяване, допускане на осиновяване, непълно осиновяване, пълно осиновяване, трансформация на осиновителното правоотношение, семейно право

Unlocked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map