Home Archive 2014 ISSUE № 9/2014 ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТПРАВЯНЕТО НА ПРЕЮДИЦИАЛНИ ЗАПИТВАНИЯ ОТ БЪЛГАРСКИ СЪДИЛИЩА

ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТПРАВЯНЕТО НА ПРЕЮДИЦИАЛНИ ЗАПИТВАНИЯ ОТ БЪЛГАРСКИ СЪДИЛИЩА

Български English

Author

Veneta Gaydardzhieva

 

Annotation

Задължението на държавите-членове да прилагат acquis de l‘Union съобразно вида норми и актове, в които то се съдържа, онагледява основата на успешното прилагане на правото на Европейския съюз (ЕС) в съответната национална държава, а именно правилното установяване на съдържанието на европейската законодателна рамка.

Нуждата от единно и общовалидно тълкуване на европейски норми, с цел да се осигури тяхното еднообразно прилагане във всички държави-членове на ЕС, е довела до необходимостта от изработване на механизъм за сътрудничество между националните правораздавателни органи от една страна, върху които основно лежи гарантирането на върховенството на закона, и Съдът на Европейския съюз от друга, като негов пазител на европейско ниво. Такъв механизъм е възможността за отправяне на преюдициални запитвания по реда на чл. 267 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), вр. с чл. 23 от Протокол 3 към ДФЕС, касаещ Статута на Съда.

В статията се разглежда въпросът за евентуалните проблеми, които биха могли да възникнат при отправяне на прюдициално запитване в рамките на един недопустим или нищожен процес и отразяването на тези пороци върху действието на вече отправено искане за преюдициално заключение.

 

Keywords

преюдициални запитвания, Договор за функциониране на Европейския съюз, тълкуване на европейски норми

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map