Home Archive 2017 ISSUE № 7/2017 МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИ СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ ПРИ ПРИЛАГАНЕ НА ПРАВИЛОТО NЕ BIS IN IDEM

МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИ СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ ПРИ ПРИЛАГАНЕ НА ПРАВИЛОТО NЕ BIS IN IDEM

Български English

Author

Prof. Margarita Tchinova, LL.D., Pavlina Panova, PhD

 

Annotation

В европейското право и практика се приема, че принципът "nеbis in idem" или забраната за двойно наказателно преследване, според която никой не може да бъде преследван или съден два пъти за едно и също деяние е инспирирана на базата на основните права и свободи на човека, които са обект на защита във всички демократични правни системи.

В практиката на българските съдилищата се предлагат различни разрешения, когато се сочи международният договор, който е в сила за Република България и който се явява основанието за прекратяване на производството по смисъла на чл. 24, ал. 1, т. 6, вр. с чл. 4, ал. 3, вр. с ал. 1 НПК.

В статията се разглежда приложението на правилото NЕ BIS IN IDEM, като са анализирани постановените решения на Съда на Европейския съюз (СЕС) по тълкуването, обхвата и приложимостта на чл. 50 от Хартата са задължителни за българските правоприлагащи органи, които следва да служат за ръководство при прилагането на правилото ne bis in idem.

Нещо повече, българските органи при преценката на предпоставките за прилагане на правилото ne bis in idem са длъжни да се съобразяват с практиката на СЕС не само по чл. 50 от Хартата, но и по чл. 54 от Конвенцията за прилагане на споразумението от Шенген, която също е разгледана в статията.

 

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map