Home Archive 2012 ISSUE № 9/2012 ЗАКОННИЯТ ИНТЕРЕС КАТО ОБЕКТ НА СЪДЕБНА ЗАЩИТА

ЗАКОННИЯТ ИНТЕРЕС КАТО ОБЕКТ НА СЪДЕБНА ЗАЩИТА

Български English

Author

Atanas Ivanov, Doctor of Law (Civil Procedure), Judge

 

Annotation

Разпоредбата на чл. 56 от Конституцията на Република България установява най-широко съдържанието на правото на защита. Това право предполага задължение за държавата, чрез законодателството и прилагането на законите, да обезпечи ефективна възможност на гражданите да защитят нарушените или застрашените си права пред съдебни органи. Тази разпоредба в гражданското съдопроизводство преобразява абстрактния характер на правото на съдебна защита в конкретно право, възникващо при наличие на определени условия и в определени случаи.

Правото на съдебна защита на граждански правоотношения се осъществява чрез няколко форми, тъй като естеството и разнообразието на тези правоотношения обуславя техните особености и нуждата от гъвкавост, за да обхване защитата всички от тях. Разграничаването на нуждаещите се от защита права обуславят  разчленяването на защитата на тези права, в чиято съвкупност се състои гражданския процес като система от защитни производства.

Разпоредбата на чл. 2 ГПК визира само подадени молби за защита и съдействие на права. Възниква въпроса - а подлежат ли на защита законни интереси?

 

Keywords

законни интереси, право на защита, Конституция

Unlocked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map