Начало Архив на броевете 2013 БРОЙ № 3/2013 УЧАСТИЕ НА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ В СТРУКТУРАТА И В ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

УЧАСТИЕ НА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ В СТРУКТУРАТА И В ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Български English

Автор

Мария Казанджиева

 

Анотация

Основният закон изисква при формиране състава на правителството в него да се включват - наред с министър-председателя и министрите и заместник министър-председатели (чл. 108, ал. 1).

В практиката по прилагането на конституционната разпоредба се е наложило, че за заместник министър-председатели се определят министри, които ръководят министерства. В нормата на чл. 108, ал. 1 се съдържа обаче и правната възможност решението за приемане на структурата на Министерския съвет да предвиди в състава на правителството и заместник министър-председател, който едновременно с това да не е и министър.

Настоящата статия е посветена на въпроса за участието на заместник министър-председателите в структурата и в организация на работа на правителството.

 

Ключови думи

заместник министър-председател, министри, правителство, конституция

Unlocked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта