Начало Архив на броевете 2014 БРОЙ № 4/2014 ЗА ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ЧЛ. 494 ГПК ОТНОСНО ПРОВЕЖДАНЕТО НА НОВА ПУБЛИЧНА ПРОДАН С ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НОВА НАЧАЛНА ЦЕНА

ЗА ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ЧЛ. 494 ГПК ОТНОСНО ПРОВЕЖДАНЕТО НА НОВА ПУБЛИЧНА ПРОДАН С ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НОВА НАЧАЛНА ЦЕНА

Български English

Автор

Проф. д-р Валентина Попова

 

Анотация

Съгласно чл. 494 ГПК, ако при провеждането на публична продан не са се явили наддавачи или не са били направени валидни наддавателни предложения, или ако купувачът не е внесъл цената и имотът не е бил възложен по реда на чл. 493, т. 2 ГПК, взискателят има право в едноседмичен срок от съобщението да поиска да се извърши нова продан (ал. 1). Новата продан се извършва по правилата за първата продан. Тя започва не по-рано от един месец от приключването на първата продан при начална цена, равна на 80 на сто от началната цена по първата продан. Ако и при тази продан имотът не бъде продаден и в едноседмичен срок не бъде поискано определянето на нова начална цена, имотът се освобождава от изпълнение и възбраната се заличава по искане на съдебния изпълнител.

В тази статия се разглежда въпросът за приложението на чл. 494 ГПК в случая, когато е проведена първа публична продан, но проданта е обявена за нестанала поради неявяване на купувачи и в предвидения в чл. 494, ал. 1 ГПК едноседмичен срок взискателят не е поискал насрочване на втора публична продан, при начална цена, равна на 80 на сто от началната цена по първата продан, но след изтичането на едноседмичния срок взискателят подава молба за определяне на нова начална цена и провеждане на нова продан по смисъла и при условията на чл. 494, ал. 2, изр. трето ГПК (с определяне на нова начална цена).

Пита се дали в тази хипотеза съдебният изпълнител може да oпредели нова начална цена, прилагайки направо чл. 494, ал. 2, изр. трето ГПК, като се прескочи процедурата по чл. 494, ал. 1 и чл. 494, ал. 2,  изр. първо и второ ГПК и въпреки изтичането на срока по чл. 494, ал. 1 ГПК.

 

Ключови думи

публична продан, чл. 494 ГПК, молба за определяне на нова начална цена, правомощия на съдебния изпълнител

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта