Начало Архив на броевете 2021 БРОЙ № 8/2021 АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ ЗА ПРЕДПРОЦЕСУАЛНАТА ПРОВЕРКА КАТО СРЕДСТВО ЗА СЪБИРАНЕ НА ДОСТАТЪЧНО ДАННИ

АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ ЗА ПРЕДПРОЦЕСУАЛНАТА ПРОВЕРКА КАТО СРЕДСТВО ЗА СЪБИРАНЕ НА ДОСТАТЪЧНО ДАННИ

Български English

Автор

д-р Цветомир Панчев

 

Анотация

В статията са разгледани актуални въпроси, свързани с ролята и функциите на предварителната проверка, като процедура в която следва да се съберат достатъчно данни, необходими за образуване на досъдебно производство по НПК. Хронологично е проследено регламентацията на института в НПК до отмяната му през 2003 г., след което бива възприето тази проверка да се възлага или извършва от прокурора на осн. чл. 145 от ЗСВ.

Обърнато е внимание на законодателната инициатива, предприета във връзка с идеята прокурорската проверка да отпадне като правомощие, включено в комплекса от функционални компетентности на прокуратурата.

Въз основа на направения ретроспективен анализ са маркирани няколко варианта за решаване на проблема, свързан със събирането на достатъчно данни, които да се използват като основание за образуване на досъдебно производство.

 

Ключови думи

проверка, досъдебно производство, престъпление, следствени действия, наказателен процес, доказателство

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта