Начало Архив на броевете 2024 БРОЙ № 4/2024 ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Български English

Автор

Даниела Симеонова–Коруджиева

 

Анотация

Изследването на културното наследство в контекста на авторските права и правата на интелектуална собственост е актуално и касае изследователски въпроси, които възникват именно днес в епохата на възход на технологиите. Това е така, защото XXI век постига революционна информационна промяна, което оказва съществено влияние в обществото: различни информационни технологии, широко разпространената дигитализация, глобалният достъп до ресурси през интернет и дори изкуствен интелект. Именно днес се поставят въпроси, които преди не са били относими, възникват проблеми, чието разрешаване изисква интердисциплинарен подход и разбиране.

И горното, наред със специфичната уредба на закрила на културното наследство, едновременно с принципа за неговата общодостъпност, различните регулации – в областта на авторските права и в областта на културното наследство, следва да намери подходяща изследователска перспектива, която да обхване поставените проблеми и да предложи възможни разбирания и интерпретации.

 

Ключови думи

интелектуална собственост, нематериално културно наследство, авторски права, общодостъпност, обществено достояние

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта