Начало Архив на броевете 2013 БРОЙ № 4/2013 ПО ВЪПРОСА ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО НА ЛИЦА ОТ ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОД

ПО ВЪПРОСА ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО НА ЛИЦА ОТ ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОД

Български English

Автор

Гл. ас. д-р Петя Неделева

 

Анотация

Българското правителство с Решение № 92 от 13 февруари 2013 г. прие национален план за събитията и инициативите във връзка със седемдесетгодишнината от спасяването на българските евреи. В декларация на Народното събрание по този повод се отбелязва, че събитията през Втората световна война са послание не само към българската, но и към европейската общественост за повече толерантност, човеколюбие и доброжелателство между различните етнически и религиозни общности. Призив, залегнал в основата на изказванията и на новия български патриарх Неофит.

През периода на Втората световна война са приети редица закони и подзаконови нормативни актове, с които са ограничени правата на еврейското население в областта на трудовото, семейното и административно право, собствеността и образованието. Те са допълнени с нови, насочени към въвеждане на извънредно данъчно облагане върху имуществото на еврейското население. Именно те са обект на изследване в настоящата статия.

Връщането към този период от българската история е възможност да се отдаде заслуженото на всички, дали своя принос за спасяване на част от българското население, за почит към невинните жертви и призив за повече толерантност.

 

Ключови думи

извънредно данъчно облагане, евреи

Unlocked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта