Начало Архив на броевете 2020 БРОЙ № 11/2020 ПО ВЪПРОСА ЗА ЛИЧНОТО ЯВЯВАНЕ ПРЕД СЪД ПРИ РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ

ПО ВЪПРОСА ЗА ЛИЧНОТО ЯВЯВАНЕ ПРЕД СЪД ПРИ РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ

Български English

Автор

Даниела Симеонова–Коруджиева

 

Анотация

Статията разглежда въпроса за изискването за лично явяване на молителите пред бракоразводния съд в процедурата по развод по взаимно съгласие.

При искане за развод по взаимно съгласие съпрузите се явяват лично в съдебното заседание, защото от една страна то се използва за помирение на съпрузите и защото съгласно чл. 330, ал. 3 ГПК съдът трябва да се убеди, че съгласието на съпрузите да се разведат е сериозно и непоколебимо, за което те трябва да се явят, за да потвърдят решението си за развод по взаимно съгласие. Когато някой от съпрузите не се яви без уважителни причини, делото се прекратява - чл. 330, ал. 2 ГПК.

Разгледана е практиката на ВКС приемаща, че изискването за лично явяване не следва да се абсолютизира, а да се изследва причината за това, с оглед актуалните икономически и обществени условия и при наличието на уважителна причина за неявяването, делото не следва да бъде прекратявано.

 

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта