Начало Архив на броевете 2013 БРОЙ № 9/2013 НАИСТИНА ЛИ СИНДИКЪТ НЯМА МЯСТО В ПРОИЗВОДСТВОТО ПО ЧЛ. 694 ТЗ?

НАИСТИНА ЛИ СИНДИКЪТ НЯМА МЯСТО В ПРОИЗВОДСТВОТО ПО ЧЛ. 694 ТЗ?

Български English

Автор

Нели Маданска

 

Анотация

Искът по чл. 694 от Търговския закон (ТЗ) е специален установителен иск, предоставен в полза на кредиторите и на длъжника за защита на правото им да искат включване или изключване на вземане от списъка, одобрен от съда по несъстоятелността. Целта е да бъдат установени по съдебен ред съществуването или липсата на конкретно задължение на длъжника към конкретен кредитор и това определя иска като успешно процесуално средство за изясняване на действителното правно положение между страните. Въпреки че се развива в отделно производство, което е независимо от производството по несъстоятелност, установителният иск по чл. 694 ТЗ е тясно свързан с фазата по предявяване и приемане на вземанията. Правният интерес от предявяването на тази категория искове произтича отустановителното действие на влязлото в сила съдебно решение по въпроса за вида, произхода, принадлежността, основанието и размера на спорното вземане.

            След измененията и допълненията на чл. 694 ТЗ, публикувани в ДВ, бр. 58 от 2003 г. и бр. 38 от 2006 г., двусмислията, пораждащи различно тълкуване и прилагане на текста, бяха преодолени и към настоящия момент активната легитимация на кредиторите и на длъжника да предявяват установителни искове се възприема като безспорна в правоприлагането. Въпросът, който все още поражда дискусии, е дали синдикът участва в производството по чл. 694 ТЗ и ако да - в какво качество. Възможните отговори са поне три – синдикът не участва по делата, образувани на основание чл. 694 ТЗ; синдикът участва в производството като представител на длъжника самостоятелно или заедно с представителния му орган; синдикът участва като страна в производството по иска за установяване съществуването или несъществуването на вземане срещу длъжника. В полза на всеки от трите отговора могат да бъдат намерени аргументи. Разкриването на истинския смисъл и целта на закона е предизвикателство, тъй като не е налице специална уредба в ТЗ относно конституирането на страните по установителния иск. Това налага преценка относно приложимостта на общите правила на ГПК в контекста на целите и принципите на производството по несъстоятелност.

 

Ключови думи

несъстоятелност, чл. 694 ТЗ, установителен иск

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта