Home Archive 2012 ISSUE № 10/2012 ОТНОСИТЕЛНАТА НИЩОЖНОСТ ПО ЧЛ. 646, АЛ. 2, Т. 1 ТЗ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПАРИЧНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЛЪЖНИКА

ОТНОСИТЕЛНАТА НИЩОЖНОСТ ПО ЧЛ. 646, АЛ. 2, Т. 1 ТЗ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПАРИЧНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЛЪЖНИКА

Български English

Author

Prof. Valentina Popova, PhD

 

Annotation

В статията е разгледана хипотезата на чл. 646, ал. 2, т. 1 ТЗ, характерно за която е обстоятелството, че обявяването на извършеното от длъжника изпълнение на парично задължение за относително недействително спрямо кредиторите на несъстоятелността, не води автоматично до включването на платените суми в масата на несъстоятелността и възможността те да бъдат използвани за удовлетворяване на кредиторите, ползващи се от относителната недействителност на това изпълнение. Успешното провеждане на установителният иск по чл. 646, ал. 2, т. 1 ТЗ не може само по себе си да доведе до попълване на масата на несъстоятелността.

Правната последица от обявяването на относителната недействителност по чл. 646, ал. 2, т. 1 ТЗ, е че даденото на кредитора по това изпълнение подлежи на връщане в масата на несъстоятелността.

Във тази връзка авторът разглежда въпросите за процесуалната легитимация за предявяване на осъдителния иск за връщане на сумата, дадена по това изпълнение, и правната квалификация на този иск.

 

Keywords

чл. 646, ал. 2, т. 1 ТЗ, несъстоятелност, нищожност, относителна недействителност, изпълнение на парично задължение, производство по несъстоятелност, осъдителен иск, синдик, процесуална легитимация

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map