Home Archive 2013 ISSUE № 1/2013 ОСОБЕНОСТИ НА ТРУДОВИТЕ ПРАВООТНОШЕНИЯ ПРИ ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ

ОСОБЕНОСТИ НА ТРУДОВИТЕ ПРАВООТНОШЕНИЯ ПРИ ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ

Български English

Author

Prof. Emil Mingov, PhD

 

Annotation

Кодексът на труда като общ нормативен акт, регулиращ трудовите правоотношения, не може да обхване спецификата на всички трудови правоотношения. Особено показателни в това отношение са правоотношенията на научно-преподавателския персонал във висшите учебни заведения, адекватното регулиране на които е наложило приемането на специална уредба на тези отношения в Закона за висшето образование, Закона за развитие на академичния състав и Правилника за прилагане на Закона за развитие на академичния състав, Закона за лечебните заведения и т.н. Тяхната насоченост е да се внесат необходимите корекции към общата уредба с оглед на спецификата на тези отношения в правната регламентация на възникването, съдържанието и прекратяването на трудовите правоотношения.

Статията повдига въпроси относно правната уредба на трудовите правоотношения при заемане на академичните длъжности. Посочва се нуждата от сериозна промяна в нея и съгласуваност между отделните нормативни актове, като се избегне ненужното дублиране, необоснована пъстрота на употребяваните понятия и разнопосочни правни разрешения, които водят до сериозни нарушения при възникване на разглеждания вид трудови правоотношения.

 

Keywords

трудови правоотношения, научно-преподавателски персонал, ВУЗ, Закон за висшето образование, Закон за развитие на академичния състав, Правилник за прилагане на Закона за развитие на академичния състав, асистент, главен асистент, доцент, професор

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map