Home Archive 2013 ISSUE № 1/2013 ЗА ОБВЪРЗВАНЕТО НА РЕЖИМА НА ИЗТЪРПЯВАНЕ НА НАКАЗАНИЕТО ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА С ТИПА НА ЗАТВОРНИЧЕСКОТО ЗАВЕДЕНИЕ В ЗАКОНА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА

ЗА ОБВЪРЗВАНЕТО НА РЕЖИМА НА ИЗТЪРПЯВАНЕ НА НАКАЗАНИЕТО ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА С ТИПА НА ЗАТВОРНИЧЕСКОТО ЗАВЕДЕНИЕ В ЗАКОНА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА

Български English

Author

Assoc. Prof. Georgi Mitov, PhD

 

Annotation

Със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС за първи път в наказателно-изпълнителното ни законодателство се въведе обвързването на режима на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода с типа на затворническото заведение. Нещо повече, ЗИНЗС прие, че типът затворническо заведение, редом с режима, е елемент от съдържанието на наказанието лишаване от свобода и затова типът затворническо заведение се определя от съда при определяне на наказанието.

Тази позитивна тенденция в другите наказателно-изпълнителни законодателства за съжаление не намери адекватна реализация чрез новосъздадената правна уредба. Предмет на това изследване са несъвършенствата и проблемите на въведения механизъм на взаимна връзка и зависимост между режима на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и типа на затворническото заведение и търсенето на пътища за тяхното преодоляване.

 

Keywords

Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража, лишаване от свобода, тип затворническо заведение, режим на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map